TRABZON BAROSU DANIŞMA MECLİSİ YÖNETMELİĞİ
KAPSAM:
MADDE 1: 1136 sayılı Av. Kanununun 4667 sayılı yasa ile değişik 95/15. maddesi uyarınca Trabzon Barosu Yönetim Kurulunca hazırlanmıştır. Tüzük ile Trabzon Barosu yapısı içinde, bu yönetmelik kapsamında yönetsel özerkliğe sahip Trabzon Barosu Baro Danışma Meclisi oluşturulmuştur.
AMAÇ:
MADDE 2: Meslek ve Yargı sorunlarının tespit ve çözümünde, mesleki saygınlık ve dayanışmayı sağlamada, Avukatların çeşitli istek, öneri, birikimleri ile, eleştirilerini demokratik bir oluşumla sunmalarını ve Baro Yönetimi çalışmalarına katkıda bulunarak katılımcığı arttırarak demokratik ve katılımcı oluşumu sağlamayı amaçlar.
BARO DANIŞMA MECLİSİ'NİN ORGANLARI:
MADDE 3: Baro Danışma Meclisinin organları:
a) Meclis Genel Kurulu
b) Meclis Başkanlık Divanı'dır
MADDE 4: Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu:
a) Baro Başkanlık divanı, Disiplin Kurulu Başkanı, Denetleme Kurulu Başkanı,
b) TBB Delegeleri ve TBB Organlarında görev alanlar,
c) İlçe temsilcileri,
d) Kurul ve Komisyon Başkanları
e) Stajyer Avukat temsilcileri (bir kişi)
f) Önceki dönem Baro Başkanları,
g) Baroya kayıtlı ve Avukatlık Mesleğinde 25 yılını tamamlamış meslek mensupları.
MADDE 5: Genel Kurulun Görevleri: Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nun Görevleri:
a) Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divan'ını seçmek ve azalma olursa tamamlamak
b) Gündemdeki konuları konuşmak, gerekli gördüğü tavsiye kararlarını almak.
c) Baro Yönetim Kurulu'nun istemiyle gündeme alınan konular hakkında görüş oluşturup tavsiye kararı almak.
d) Bir sonraki toplantıda görüşülmesini istediği konuların gündeme alınmasına karar vermek
e) Bu yönergede gerekli gördüğü değişiklikler için tavsiye kararı almak.
f) Hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve mesleğin gelişmesi yönünde görüş ve öneriler sunmak.
MADDE 6: Genel Kurul'un Toplantıları:
a) Olağan Toplantı: Baro Genel Kurulunu takiben, Baro Danışma Meclisi Baro Başkanının çağrısı üzerine en geç OCAK ayı içinde toplanır. Takip eden toplantılar yine, en geç iki ayda bir yapılır.
b) Olağanüstü Toplantılar: Baro Başkanı veya Baro Danışma Meclisi Başkanı gerekli gördükleri hallerde Baro Danışma Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırabilir. Ayrıca, üyelerin 1/10' nun yazılı talebi ile Meclis, olağanüstü toplantıya çağırabilir.
MADDE 7: Toplantı ve Karar Yeter Sayısı: Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyları ile karar verir. Toplantının açılışı için yeter sayı, Baro Meclisi üye sayısının %20' sidir. Bu sayı 20' den az olamaz.
MADDE 8: Kararların Niteliği: Baro Danışma Meclisi Genel Kurul kararları tavsiye niteliğindedir.
MADDE 9: Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divan' nın oluşumu: Trabzon Barosu Genel Kurulu'nun 2 yılda bir yapılan seçimle olağan toplantısını takip eden 3 ay içinde yapılacak Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nun ilk toplantısında üyeleri arasından seçeceği bir başkan, iki başkan vekili ve iki divan üyesinden oluşur. Baronun; yönetim, disiplin ve denetleme kurulu başkan ve üyeleri bu görevlerinin devamı süresince, Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divanı'nda görev alamazlar. Başkanlık Divanına seçilenlerin, Baro Merkez ve Komisyon Başkanlık Divanlarındaki görevleri sona erer.
MADDE 10: Başkanlık Divanı'nın Görev Süresi: Görev süresi 2 yıldır. Bu süre içerisinde değişiklikle Başkanlık Divanına seçilenler, kalan süreyi tamamlar. Aynı kişiler yeniden seçilebilir.
MADDE 11: Başkanlık Divanı'nın Çalışma Yeri: Baro Yönetimince, Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divanının çalışmaları için uygun bir yer tahsis edilir.
MADDE 12: Başkanlık Divanı'nın Görevleri: Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divanı, meclisin sürekli organı olarak;
a) Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nu en çok iki ayda toplamak, gündemi hazırlamak ve meclis üyelerine duyurmak.
b) Baro Danışma Meclisi Genel Kurul kararları ile ilgili gelişmeler ve yapılan diğer çalışmaları hakkında Baro Meclisi Genel Kurulu'na bilgi sunmak.
c) Baro Danışma Meclisi çalışmalarını meslektaşlara duyurmak,
d) Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nun vereceği diğer görevleri yapmak,
e) Görevin gerektirmesi halinde, geçici alt çalışma grupları oluşturmak,
f) Gerekli kayıt ve belgeleri tutmak.
MADDE 13: Giderlerin Karşılanması: Baro Danışma Meclisi'nin çalışmalarının ve etkinliklerinin giderleri Baro yönetimince karşılanır. Bu giderlerin tahakkukunda ve ödenmesinde Baro yönetiminin tabii olduğu esaslar uygulanır.
MADDE 14: Bu yönerge hüküm bulmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Yasası ile Avukatlık Yasası Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
YÜRÜRLÜK:
MADDE 15: Trabzon Barosu Baro Danışma Meclisi Yönergesi 24.10.2008 tarih ve 4/2 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
|