10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Tarih: 13.12.2010 | Okunma Sayısı: 1859
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle
Trabzon Barosu Başkanı Av. Mehmet ŞENTÜRK’ün Basın açıklaması

Ülkemizin taraf olduğu, 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, “insan haklarının anayasası” olarak tanımlanır. İnsanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlar, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı cezalara tabi tutulamayacağını ilan eder.

İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalara yol gösterici işlevini bugün de sürdürür
İnsanın bu noktaya varmak için verdiği mücadelenin temelinde çok yönlü düşünebilmesi yatmaktadır. İnsanı insan yapan en büyük değerlerden biridir düşünebilmesidir. Bu nedenle, özgürce düşünme hakkı, yaşama hakkından sonra gelen en önemli haklardan biridir. Böylesi hak ve özgürlükleri yaşayan bireylerden oluşan bir toplumda haksızlıklardan, eşitsizliklerden, adaletsizliklerden söz edilememesi gerekir.

Bugün, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 62. yılını kutlamaktayız. İnsan haklarını ortak çağdaş temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye taşıyan bu Beyanname, temel hak ve özgürlükler alanında küresel düzeyde referans belgesi niteliği taşımaktadır.

Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen “ayrımcılığın sona erdirilmesi için çaba gösteren insan hakları savunucuları” teması çerçevesinde, birer insan hakları savunucusu olarak üzerlerine düşenleri yerine getirmeleri beklenen bireylerin rolü özellikle önem kazanmaktadır. Ayrımcılığın engellenmesi amacıyla gerekli tüm önlemleri almaları beklenen devletler, ayrıca ayrımcılığın sona erdirilmesi için çalışan bireyleri desteklemek ve haklarını korumakla da yükümlüdürler.

İnsan haklarına özgü evrensel değerler bütününün korunup, geliştirilmesi tüm ülkelerin politikasının temel öğelerinden biri olmalıdır. Bu amaçla,  bir yandan küreselleşen dünyadaki insan hakları çerçevesinin geliştirilmesine katkıda bulunulmalı, diğer yandan en üst standartların Türkiye’de yerleştirilmesi bakımından azami gayret sarf edilmeli ve diğer devletlerin benzer çabalarına da destek sağlanmalıdır.

Bu anlayış ülkemizin 10 Kasım 2010’da devraldığı ve Mayıs 2011’e kadar sürdüreceği Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı süresince takip edeceği öncelikleri şekillendiren belirleyici faktör olmalıdır.

Bu süreçte süresince Avrupa Konseyi’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin yerleşmesi ve derinleştirilmesi hedefleri çerçevesinde faaliyet gösterilmelidir.

Türkiye yapıcı çalışmalarını insan hakları alanında tüm ulusları bir araya getiren BM İnsan Hakları Konseyi çalışmalarına etkin katılım sağlayarak sürdürmelidir.

İnsan haklarına evrensellik temelinde yaklaşan ülkemiz, temel uluslararası insan hakları sözleşmelerinin tümüne taraftır ve bu sözleşmelere evrensel katılımı desteklenmelidir.

Türkiye’nin iki yıldır üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi’nde, ihtilaflara bağlı hak ihlallerinin önlenmesine dair girişimlere verdiği destek, insan haklarının korunmasına atfettiği çabalar artarak devam etmelidir.

İnsan haklarının tüm dünyada her geçen gün daha fazla saygı göreceği inancıyla, hukuk camiasının vatandaşlarımızın ve uluslararası toplumun İnsan Hakları Günü’nü kutlarım.10.12.2010

Av. Mehmet ŞENTÜRK
Trabzon Barosu Başkanı