10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Tarih: 13.12.2010 | Okunma Sayısı: 2031
BASIN BİLDİRİSİ
 
              İnsanlar arsında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayrımı yapılmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine insan hakları diyebiliriz.
 
              İnsanlık topluluğunun bütün üyelerinde bulunan onurun; eşit ve başkasına aktarılamaz hakların tanınması, dünyada özgürlük, adalet ve barışın temelini oluşturmaktadır.

                İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayrımın yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet ve özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır.

                 İnsan hakları, kişiyi özü ile yaşatacak kurallardır.  Bu kurallar, insanı insan yapan kurallar olarak da tarif edilebilir. İnsan hakları 10 Aralık 1948’de başlamış bir olgu değildir. Dünya kurulalı insana, insan haklarına saygı her çağda zamana uygun olarak gösterilmiştir. İnsanların kendi istekleri dışında yaşamak zorunda bırakıldıkları şartlara tarih boyunca rastlanmıştır. Kullara kulluk etmek, köle hayatı yaşamak, işkencelere maruz kalmak bu yaşantıya örnek olarak verilebilir. Bu olguların dayanılmaz olduğu dönemlerde insanlar hoşnutsuzluklarını bir şekilde ortaya koyma zorunluluğu hissettiler. Bu hoşnutsuzluklarını ortaya koyarak 1215 yılında İngiltere’de Kral John’a karşı haklarını savunmak amacıyla bazı istekler ortaya koydular. Ortaya konan bu kararlı tavır karşısında kral bir antlaşma metnini kabul etmek zorunda kaldı. Hazırlanan Özgürlükler Belgesi kabul edildi. İnsan hakları konusunda sözden öteye geçilmiş oldu. Artık insan hakları metne dökülmüş, insanların kısıtlanamayacak bazı hakları güvence altına alınmış oluyordu. İnsanların yaşayışlarında, hayati konularda eşit haklara sahip oldukları fikri 1776 yılında Amerika’da yayımlanan Bağımsızlık Bildirisi ile de pekişmeye başlamış oldu. İnsan hakları ile ilgili bir başka çalışma Fransız İhtilali zamanında yapılmış ve 1789 yılında İnsan Hakları Bildirisi yayımlanmıştır. Bütün bu çalışmalar insanların daha çağdaş yaşama isteğinin birer ürünüdür. Zamanında insan haklarının tam ve hiçbir ayrım yapmadan korunmaması bu zorunluluğu kaçınılmaz kılmıştır. Sözde var olması, tam uygulanmasını sağlamamıştır. Yapılan eksik uygulamalar, insanın insana yaptığı eziyetler insan kişiliğini zedeler olmuştur.

                Bireysel karşı koymalar etkili olamamıştır. Bu sebeple tam bağımsız ülkelerde yaşayan insanların haklarının, artık devletleri yönetenlerin güvencesi altında olması fikri ağırlık kazanmıştır.
İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır.

                Hak ihlalleri, insanlık tarihi boyunca var olduğu gibi günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Bu ihlallerle karşı mücadele bireysel, sivil kuruluşlar, devletler ve uluslar arası kuruluşlar aracılığıyla kararlılıkla sürdürülmektedir.
 
Ülkemizde, anayasal ve yasal düzenlemelerle bireyin hak ve özgürlüklerin kapsamı genişletilmiştir. Ancak düzenlemelerin uygulanabilirliği zaman alacaktır. Toplum bireyleri olarak haklarımızı bilmemiz ve bu konuda oldukça duyarlı olmamız gerekmektedir. Bu düşüncelerle dünya insan hakları gününüzü kutlarız. 10.12.2010
 
TRABZON BAROSU
İNSAN HAKLARI KOMİSYONU
28.12.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.