2018-2021 DÖNEMİ ADLİ YARDIM ÇALIŞMA RAPORLARI
Tarih: 6.10.2021 | Okunma Sayısı: 674

TRABZON BAROSU

2018-2021 DÖNEMİ

ADLİ YARDIM HİZMETİ ÇALIŞMA RAPORU

 

Adli Yardım hizmeti, Trabzon İl sınırları içerisinde istekli avukatlar tarafından verilmektedir. Vatandaşların başvuruları Adli Yardım Kurulu tarafından değerlendirilerek kabul veya reddedilmektedir. Kabul edilen taleplere ilişkin avukat görevlendirilmeleri, eşitlik ve adil dağıtım ilkeleri gereğince (puan sistemine göre) listedeki avukat sırası gözetilerek Adli Yardım Büro görevlisi tarafından yapılmaktadır.

Adli Yardım görevlerinin daha adil dağıtılması ve vatandaşlara nitelikli hizmet verilmesi çalışmalarımız kapsamında, önceki yıllarda yaşanan sorunlar tespit edilmiş, Adli yardım listesinde görev alan meslektaşlarımız İLÇE AYRIMI VE PUANLAMA SIRASI GÖZETİLEREK, kurumsal bir atama sistemi oluşturulmuştur. Kurulan sistem Adli Yardım Kurulu’nun denetiminde, Adli yardım personelince kullanılmaya başlanmıştır.

Şeffaflığı sağlamak amacıyla; dönemimizde yaptığımız çalışmalar sonucunda, Adli Yardım hizmetlerinde görev alan her meslektaşımız BARONET sistemi üzerinden ne kadar puanı olduğunu ve sıralamasını bizzat kendisi görebilmekte ve denetleyebilmektedir.

Adli Yardım Görevlendirme Sistemimiz üç tip görevlendirmeyi içermektedir:

1.GENEL GÖREVLENDİRME:

Baromuza kayıtlı bulunan ve Adli Yardım Hizmetlerinde görev alma istemini yazılı olarak Baro’ muza bildiren tüm meslektaşlarımızın görevlendirilmesini içermektedir. Görevlendirme listesi puanlama sırası ile ilerlemektedir.

SÖZ KONUSU PUANLAMA SİSTEMİNDE:

*Yeminini yapıp levhaya kaydolan GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA DESTEK OLMAK İÇİN kayıt olduğu tarihte ÖNCELİKLİ OLARAK görevlendirilmektedir.

*Görev aldığı halde ücret ödemesi yapılmaksızın ZORUNLULUK NEDENİ İLE GÖREVİNİ İADE ETMEK DURUMUNDA KALAN meslektaşlarımız öncelikli görevlendirilmektedir. İade durumunda eski yıl dönemine ve yeni yıl dönemine ait ayrı ayrı görevlendirme yapılmaktadır. İade durumunda sistemde iade edilen görev kayıtlı kalmaktadır.

*Asliye Hukuk Mahkemeleri ve Aile Mahkemelerinde görevlendirilen meslektaşlar ile İcra Takibi ve bağlı davalar ile Sulh Hukuk Mahkemelerinde görevlendirilen meslektaşların aldıkları ücreti denkleştirme amaçlı (Asliye Hukuk ve Aile Mahkemelerinde görev alan meslektaşların aldığı ücretlerin ve puan sıralarının denkleştirmesi) görevlendirme yapılmaktadır.

*Görevlendirilen Avukat, görevlendirildiği konuda ilk işlemini (dava açma, cevap verme gibi) yaptığında makbuz karşılığında ücretini alabilmektedir.

2.MÜLTECİ ve KIRILGAN GRUPLARA GÖREVLENDİRME:

TBB ve Avrupa Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü ve Baro’ muzun Pilot Baro olarak dahil olduğu “Mülteci Hukuku ve Kırılgan Gruplara Hizmet veren Avukatlara yönelik Davranış Eğitimi” çalışması kapsamında; baromuza kayıtlı ve bahse konu eğitimi tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan 103 meslektaşımızdan ilgili sistemde görev almayı kabul eden 67 meslektaşımız, Mülteci ve Kırılgan Gruplara Adli Yardım Hizmeti vermektedir.

Görevlendirmelere ilişkin atamalar, Proje kapsamında Türkiye Barolar Birliği tarafından özel bir sistem üzerinden yapılmakta ve ücret ödemeleri Proje Bütçesinden Türkiye Barolar Birliği tarafından aracısız şekilde meslektaşımıza ödenmektedir.

3. ŞİDDET GÖREN KADIN ve ÇOCUKLARA YÖNELİK GÖREVLENDİRME:

Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyinin ortaklaşa yürüttüğü Sıla projesi kapsamında; 6284 sayılı yasa referans alınarak, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonunda görev alan ve bu alanda eğitimlerini tamamlayarak sertifika (CMK, Çocuk Adalet Sistemi, 6284 sayılı Kanun, İstanbul Sözleşmesi Eğitimleri) almış meslektaşlarımız şiddet mağduru kadın ve çocuklara Adli Yardım Hizmeti verilmektedir.

Tüm görevlendirme tipleri entegre şekilde çalıştığından ve tüm listelerde görev alan meslektaşlarımıza eşit görevlendirme yapılmaktadır. Genellikle meslektaşlarımıza ücret aldıkları bir dosya görevi düşmektedir. Ancak askere giden ve doğum izninde olan meslektaşlarımızın puanları düşük olduğu için devamındaki süreçte sistem birden fazla görevlendirme yapabilmektedir.

Trabzon Barosu’nda, genel görevlendirme kapsamında 01.10.2021 tarihi itibariyle 461 avukatımız Adli Yardım görevi almaktadır. Mülteci ve kırılgan gruplar için zorunlu olan eğitimi alan 103 avukatımızdan talepte bulunan 67 avukatımız görevlendirilmektedir.

Adli Yardım merkezimizde görev alan meslektaşlarımızın meşakkatli bir kamusal görev yaptıklarını biliyor, teşekkür ederek başarılar diliyoruz.

 Adli Yardım görevlendirmeleriyle, ya da görev sırasında karşılaştığınız sorunlarla ilgili olarak Adli Yardım Kurulumuz ve Baro Yönetim Kurulumuz ve Adli Yardım Merkezi görevlilerimiz her zaman yardımcı olmaya hazırdır.

Aşağıdaki linklerden, yıllara göre adli yardım hizmetlerimizin istatistiki bilgilerine ulaşabilirsiniz.

2018 yılı Adli Yardım İstatistikleri: https://bit.ly/2YmiQcF

2019 yılı Adli Yardım İstatistikleri: https://bit.ly/3mqSG0z

2020 yılı Adli Yardım İstatistikleri: https://bit.ly/3lcrwLr

2021 yılı Adli Yardım İstatistikleri: https://bit.ly/3muUuFZ

 

 

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.