2018-2021 DÖNEMİ CMK UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA RAPORLARI

TRABZON BAROSU

2018-2021 DÖNEMİ

CMK UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA RAPORU

Baromuzda, Trabzon Merkezde, CMK gereğince Avukat görevlendirilmelerinde şeffaflığı ve denetimi sağlamak amacıyla 14.04.2015 tarihinde Robot Atama Sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Göreve geldiğimiz 13.10.2016 tarihinde, robot atama sisteminin sadece merkezde kullanıldığını tespit etmemiz üzerine, ilçe görevlendirilmelerinde de 21.11.2016 tarihinde Robot Atama Sistemine geçilmiştir. Bu amaçla bizzat Baromuz görevlileri tarafından ilçe karakolları personeline seminerler verilmiştir. Bu sayede CMK Uygulama Merkezi’nin daha adil bir görev dağılımı yapması sağlanmıştır.

CMK uyarınca avukat görevlendirmeleri puan sistemine göre BARONET sistemi üzerinden otomatik olarak yapılmaktadır. Puanlar, avukatların kabul ettiği görevlerden aldığı   puanlarla reddettiği görevlerden aldığı red puanlarının toplamından oluşmaktadır. Görev puanları, görev için CMK ücret tarifesinde belirlenmiş olan tarife rakamının 1/10 ‘u olarak belirlenmektedir. Red puanı ise o görevin kabulü halinde alınacak görev puanına eşittir.

Baromuzda hali hazırda 411 meslektaşımız CMK sistemi içerisinde görev almaktadır.

Hizmette kaliteyi arttırmayı sağlamak adına Avukatlarımızın CMK listesine girebilmeleri için Türkiye Barolar Birliği tarafından verilen CMK uygulama eğitimini almaları zorunludur. Çocuk CMK listesinde yer almak için ayrıca Çocuk Adalet Sistemi Eğitimi almak zorunludur.

Mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın CMK hizmetinde hemen görev alabilmeleri için gerekli eğitimleri (TBB eğitimler ve Çocuk Adalet Sistemi eğitimleri) görev süremizde, staj aşamasında verilmeye başlanmıştır.

CMK ATAMALARINDA İKİ GÖREVLENDİRME LİSTESİ BULUNMAKTADIR:

1-GENEL CMK GÖREVLENDİRMESİ:

Genel görevlendirme listesinde yer alabilmek için CMK uygulama eğitimi sertifikası almak zorunludur. Eğitimden sonra ruhsat alan meslektaşlarımız bir dahaki eğitime kadar listeye dahil edilmektedirler.

2-ÇOCUK CMK GÖREVLENDİRMESİ:

Çocuk CMK listesinde yer almak için CMK Uygulama Eğitimi yanında, ayrıca Çocuk Adalet Sistemi Eğitimi Sertifikası alınması zorunludur. Çocukla ilgili vakalarda bu eğitimi almış 373 meslektaşımız görevlendirilmektedir.

Yukarıda kısaca özetlendiği üzere; Trabzon Barosu CMK Uygulama Merkezinde il merkezinde 2015, ilçelerde 2016 yılından beri Robot Atama Sistemi kullanılmaktadır.

Sistem sayesinde, CMK hizmetlerinde görev alan her meslektaşımız, kendi raporlarını bizzat kendisi tutabilmekte ne kadar görev aldığını ne kadar görevi reddettiğini ne kadar puanı olduğunu, mazeretli olduğu günleri ve sürelerini bizzat kendisi görebilmekte ve denetleyebilmektedir.

1.10.2021 tarihi itibariyle CMK Genel Görevlendirme listesinde 411, Çocuk Adalet Sistemi CMK görevlendirme listesinde 373 meslektaşımız bulunmaktadır.

Henüz mesleğe yeni başlamış veya CMK hizmeti içerisinde hiç olmamış meslektaşlarımız için kısaca Robot Atama Sistemini anlatmak gerekirse;

Bu sistem; görev sıranızı önceden SMS yoluyla hatırlatan, hazırlık aşamasından listelerde görev alan meslektaşlarımızın tercihine göre gece ve gündüz ayrımını diledikleri şekilde talep edebilecekleri, puanlama sistemi ile sıralamayı kendisinin belirleyeceği, ceza puanlamasında veya puan artışında mahkeme ve savcılık görevlendirme ücreti karşılığını esas alan, görev yerini Trabzon içinde bir saat ve ilçeler için doksan dakika olarak belirleyen veya bu sürede hazır olmayan avukat yerine yeniden kolluğun sisteme giriş yaparak başka avukat talep edebildiği, bir avukatın en az üç kez ve kırk beş saniye aralıklarla arandığı, buna rağmen telefonunu açmayan veya ulaşılamaz durumda olan avukat görev kabulü durumda alacağı puan kadar ceza puanının resen sistem üzerinden işlendiği, arandığında meslektaşımız meşgul ise ceza puanının kesilmediği, mazeretlerin bir yılda en fazla altmış gün olarak kullanılabileceğinin sistem üzerinden takip edildiği, meslektaşlarımızın Trabzon Barosu sayfasındaki BARONET CMK Atama Sistemi linkinden girerek kendi durumunu bizzat takip ettiği, tüm bunların sistem üzerinde belirlendiği, görevlendirmelerin tamamının ceza puanına göre yapıldığı bir sistem olup, otomatik atama yapıldığından şeffaflık ve denetlenebilirlik sağlamaktadır.

Buna göre;

*Sistem görevlendirme yapmadan önce görevlendireceği avukata üç kişi kala mesaj atmaktadır.

*Hazırlık aşaması için avukatlar ister gece isterse gündüz olmak üzere listeye eklenmektedirler. Gece görevlendirme ücreti daha fazladır. (Gündüz 08.00-21.00/ gece 21.00-08.00)

*İfadelerde sistem en fazla 3 kişi için aynı avukatı görevlendirmekte olup, 4. kişi için farklı bir avukat atanmaktadır.

*Ceza puanı, mahkeme ve savcılık için, mahkeme ve savcılık ücretinin karşılığı puanı şeklinde verilmektedir.

*Görev yerine varış süreleri Trabzon Merkez için 60 dakikadır.

*Robot tarafından görevlendirilecek avukat 3 kez 45 saniye aralarla aranmakta, telefonunu açmayan veya ulaşılamaz durumda olan avukatın, görev kabul durumunda alacağı puan kadar ceza puanı işlenmektedir. (Telefonu meşgulken aranan avukata ceza puanı işlenmez)

*Avukatlar yılda 60 gün mazeret kullanabilmektedir.

Robot Atama Sisteminin meslektaşlarımız arasında görevlendirmelerde adil olması nedeniyle, bugüne kadar hiçbir meslektaşımızın CMK görevlendirilmeleriyle ilgili Baromuza bir itirazı veya şikâyeti olmamıştır. Sistem otomatik olarak görevlendirme yapmakta olup, hiçbir meslektaşımıza ayrıcalık tanınmamaktadır.

Neredeyse tüm illerde CMK ödemelerinde sorunlar yaşanırken; Başsavcılık ve Savcılık nezdinde yaptığımız çalışmalarla ödemelerin (pandemi döneminde Akçaabat Adliyemizde covid-19 vakası çıkması nedeniyle bir aksaklık olmuş ise de) tüm il ve ilçelerimizde her ay düzenli bir şekilde yapılması sağlanmaktadır.

CMK ücretlerinin verilen emeğin karşılığı olmadığı bir gerçektir. Anayasamızda angarya yasağı olmasına rağmen CMK hizmetinin angarya yasağı kapsamına girdiği açıktır. CMK hizmeti veren meslektaşlarımızın yaşadığı sorunları ve ücretlerin arttırılması yönündeki taleplerimizi sürekli olarak Türkiye Barolar Birliği’ne ve Adalet Bakanlığı’na iletmeye devam ediyoruz. Hatta Baromuz tarafından her yıl yayınlanmakta olan CMK ücret tarifesine karşı defalarca iptal davası açılmıştır. Ancak yasa gereği ücretlendirme gerekçesiyle CMK hizmetlerinin durdurulması mümkün olmadığı gibi, meslek yılına göre bir sınırlama yapılması da yasal dayanaktan yoksun olup, Anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırılık oluşturur. CMK ücretlerinin arttırılması yönündeki mücadelemiz sürecektir.

CMK merkezimizde görev alan meslektaşlarımıza verdikleri hizmetler nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. CMK görevlendirmeleriyle, ya da görev sırasında karşılaştığınız sorunlarla, sorularla ilgili olarak CMK Kurulumuz, Baro Yönetim Kurulumuz ve CMK görevlilerimiz her zaman yardımcı olmaya hazırdır.

CMK Görevlendirmelerine ilişkin istatistiki bilgilere aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

CMK İstatistik bilgileri: https://bit.ly/3a5z8t3

19.10.2024