Türkiye Barolar Birliği ve baroların özverili çalışmaları ve kararlı duruşu sayesinde, meslektaşlarımızın haklarını ve avukatlık mesleğini doğrudan ilgilendiren birçok önemli konu, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer almıştır.
Belge’nin “Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması” başlıklı 1 no.lu Amacı çerçevesinde, “Savunmanın güçlendirilmesi ve avukatların adli süreçlere daha etkin katılması için çalışmalar yapılacaktır.” başlıklı 1.7 no.lu Hedef doğrultusunda şu önemli hususlar belirlenmiştir:
- Avukatlık Kanunu, yargı hizmetlerinin etkinliği ve savunmanın güçlendirilmesi doğrultusunda güncellenecektir.
- Koruyucu hukuk uygulamaları kapsamında bazı iş ve işlemlerin avukat aracılığıyla yapılması; şirketlerin ve yapı kooperatiflerinin avukat bulundurma zorunluluğunun genişletilmesi; belirli davalarda avukatla temsil zorunluluğu getirilmesi gibi konularda çalışmalar yapılacaktır.
- Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerinin genişletilmesi sağlanacaktır.
- Avukat stajyerlerine staj başlangıç desteği sağlanacaktır.
- Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik düzenleme yapılacaktır.
- Adalete erişimin kolaylaştırılması için zorunlu müdafilik ve vekillik ile diğer avukatlık hizmetlerinden alınan vergilerin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.
- Zorunlu müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin yönetmelik ve tarifedeki hükümler, verilen hizmetin niteliği gözetilerek ele alınacaktır.
- Bağlı çalışan avukatlar için mesleğin niteliğine uygun bir ücret rejimi oluşturulacaktır.
Belge’nin “İnsan Kaynakları Kapasitesinin Güçlendirilmesi” başlıklı 2 no.lu Amacı kapsamında yer alan “İlgili kurumlarla iş birliği hâlinde hukuk eğitiminin kalitesini artıracak tedbirler geliştirilecektir.” başlıklı 2.1 no.lu Hedef doğrultusunda şu hususlar belirlenmiştir:
- Hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması aşamalı olarak yükseltilecek ve yerleştirmede esas alınan puan türü, hukuk eğitiminin niteliğine uygun şekilde yeniden belirlenecektir.
- Üniversiteye giriş sınavında hukuk fakültelerini tercih edenlerden en yüksek puanı alan veya eğitim sürecinde başarı gösteren belli sayıda öğrenciye “Adalet Bakanlığı Bursu” verilecektir.
- Hukuk fakültesi açılmasında aranan kriterler yeniden belirlenecektir.
- Hukuk fakültelerinde metodoloji, hukuki gerekçelendirme, hukuk dili ve etik gibi konuları içeren müfredat değişikliği yapılacaktır.
- Hukuk fakültelerinde ölçme ve değerlendirme aracı olarak test tekniği yerine yazılı sınav uygulamasının tercih edilmesi için çalışmalar yapılacaktır.
- Hukuk fakültesi öğrencilerinin adliyelerde, avukat, noter ve arabulucu yanında staj yapmaları sağlanacaktır.