TRABZON BAROSU EĞİTİM MERKEZİ YÖNERGESİ
Tarih: 17.10.2024 | Okunma Sayısı: 236

TRABZON BAROSU EĞİTİM MERKEZİ YÖNERGESİ

 

Kuruluş

Madde 1: Bu yönerge ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 23., 76. ve 95. maddeleri gereğince, meslek içi eğitimleri kapsamak üzere “Trabzon Barosu Eğitim Merkezi (TBEM)” kurulmuştur.

Amaç ve Kapsam

Madde 2: Bu yönerge ile Trabzon Barosuna kayıtlı avukatların ve stajyer avukatların meslek içi eğitimlerin daha verimli ve kapsamlı olması, Merkez tarafından alınacak kararlarda uyulacak temel ilkelerin ve yönetim ilkelerinin saptanması amaçlanmaktadır.

Temel Çalışma İlkeleri

Madde 3: Trabzon Barosu Eğitim Merkezi, hukukun üstünlüğü ve meslek etiğine bağlı kalarak avukatların sürekli mesleki gelişimini destekler. Şeffaflık, bilimsel temelli yaklaşımlar ve katılımcılıkla hareket eder. Merkez, diğer baro organlarıyla iş birliği içinde çalışarak, hukuki ve teknolojik yenilikleri takip eder, meslek onurunu korur ve eğitimlerin herkes için erişilebilir olmasını sağlar. Ayrıca, toplumun hukuki bilgi seviyesini artırmaya yönelik çalışmalara da yer verir.

Tanımlar

Madde 4: Bu yönergede geçen tanımlar:

·         Baro: Trabzon Barosu’nu,

·         Yönetim: Trabzon Barosu Yönetim Kurulu’nu,

·         Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi: Baro yönetim kurulunca görevlendirilen koordinatörü,

·         Yönerge: Trabzon Barosu Eğitim Merkezi Yönergesini,

·         Merkez: Trabzon Barosu Eğitim Merkezi’ni,

·         Merkez Sözcüsü: Trabzon Barosu Eğitim Merkezi Merkez Sözcüsü’nü,

·         Sözcü Yardımcısı: Eğitim Merkezi Sözcü Yardımcısı’nı,

·         Merkez Sekreteri: Trabzon Barosu Eğitim Merkezi Merkez Sekreteri’ni,

·         Stajyer: Stajyer avukatı,

·         Stajyer Temsilcisi: Stajyerler tarafından her dönem başında belirlenecek, Trabzon Barosu Eğitim Merkezi ile stajyerler arasında iletişimi sağlamakla görevli bir stajyer avukatı ifade eder.

Kuruluş ve İşleyiş

Madde 5: Trabzon Barosu Eğitim Merkezi Avukatlık Kanunu'nun 90. Maddesi'nde belirtilen niteliklere sahip yedi üyeden oluşur. Merkezin iki üyesinin beş yıllık kıdeme sahip olması aranmaz. Baro Yönetim Kurulu, Trabzon Barosu Eğitim Merkezi’nde görev almak isteyen avukatları belirlemek için gerekli duyuruları yaparak belirlenen sürede başvuruları alır. Başvurular içerisinden Yönetim Kurulu koordinatörü dışında 6 avukat, bir stajyer temsilcisi Yönetim Kurulunca Trabzon Barosu Eğitim Merkezi üyesi olarak atanır. İhtiyaç duyulması halinde bu sayı Trabzon Barosu Yönetim Kurulu kararı ile artırılabilir. Trabzon Barosu Eğitim Merkezi, sözcü, sözcü yardımcısı ve yazmanı kendi içinde gizli oyla seçim yaparak belirler.

Merkezin Görev ve Yetkileri

Madde 6: Merkez, yapılacak eğitim faaliyetlerinin aksamaması için her türlü önlemi almakla yükümlüdür. Bu amaçla merkezin görev ve yetkileri şunlardır:

a)       Avukatların ve stajyer avukatların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, nitelikli hukukçu olmalarını sağlamak amacıyla sürekli meslek içi eğitim programları düzenlemek.

b)       Trabzon Barosu bünyesinde kurulu bulunan diğer merkez, kurul ve komisyonlarla işbirliği içinde eğitim programlarını hazırlamak ve uygulamak.

c)       Avukatlara ve stajyer avukatlara bilimsel ilkelere uygun, uygulamalı eğitimler sunarak hukuk alanındaki bilgi donanımlarını güçlendirmek.

d)       Meslek içi eğitim Koordinatörlerini belirlemek.

e)       Mesleğin ahlaki değerlerini, düzenini ve geleneklerini korumak, avukatlar arasında etik bilincini artırmak.

f)        Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, bu kavramların işlerlik kazanmasını sağlamak amacıyla eğitimler ve seminerler düzenlemek.

g)       Baro mensuplarının bilimsel ve mesleki düzeylerini yükseltmek için kitaplık açmak, dergi çıkarmak, konferanslar düzenlemek ve telif ve tercüme eserlerin meydana getirilmesini teşvik etmek.

h)       Staj eğitim merkezleri, staj komisyonları ve staj kurulları ile yürütülen çalışmaları desteklemek.

i)         Meslektaşlardan gelen görüş ve önerileri değerlendirerek eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi ve genişletilmesi hususunda çalışmalar yapmak.

j)        Stajyer avukatların eğitimlerinin TBB Avukatlık Staj Yönetmeliğine uygun olarak programlanması konusunda Staj Kuruluna destek olmak.

k)       Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile merkezin amaçları doğrultusunda etkin iş birliği yapmak.

l)         Hukuk alanındaki gelişmeleri takip etmek.

m)     Trabzon Barosu Yönetim Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmek ve eğitim faaliyetleri ile ilgili sürekli iletişim ve koordinasyon sağlamak.

n)       Üç ayda bir Yönetim Kurulu'na çalışma raporu sunmak.

Merkezin Çalışma Yöntemi

Madde 7: Merkezin çalışma süresi, Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun görev süresi ile eş zamanlıdır. Çalışma süresi biten Trabzon Barosu Eğitim Merkezi, yeni Trabzon Barosu Eğitim Merkezi görevlendirilene kadar görev ve yetkilerini kullanmaya devam eder. Merkeze; merkez sözcüsü, merkez sözcüsünün yokluğunda sözcü yardımcısı, onun da yokluğunda en kıdemli üye başkanlık eder.

Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi

Madde 8: Eğitim Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi; Trabzon Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri arasından, Yönetim Kurulu kararı ile ve Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olmak üzere görevlendirilir. Koordinatör Üye; merkez toplantılarına katılır, ilk toplantıyı yönetir ve seçimlerin yapılmasını sağlar. Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi, Merkez ile Yönetim Kurulu arasında gerekli koordinasyonu sağlar. Yönetim Kurulunun isteği üzerine ya da gerekli gördüğünde merkezi toplantıya çağırır. Görevin gereği gibi yapılıp yapılmadığını izler ve denetler. Baro Yönetim Kurulunca gerekli görüldüğünde Koordinatör yönetim kurulu üyesi değiştirilebilir.

Merkez Sözcüsü

Madde 9: Merkez Sözcüsü, merkez üyelerinin kendi içinde yapacağı seçimle belirlenir. Merkez Sözcüsü, Merkezi temsile yetkili olup, merkez çalışmalarına başkanlık eder. Gerekli gördüğünde toplantıların yapılmasına karar vererek merkez üyelerini toplantıya çağırır. Görevlendirmeleri yapar ve görevin gereği gibi yapılıp yapılmadığını izler ve denetler. Merkez Sözcüsünün görev süresi; Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun görev süresi ile eş sürededir. Yönetim Kurulu görev süresi sona erdiğinde, Merkez Sözcüsünün görev süresi de sona erer. Trabzon Barosu Yönetim Kurulu Merkez Sözcüsünü seçimle belirler ve atamasını yapar. Baro Yönetim Kurulunca gerekli görüldüğünde Merkez Sözcüsü değiştirilebilir.

Merkez Sözcüsünün Görevleri

Madde 10:

a)       Baro Yönetim Kurulunun merkeze ilişkin kararları ve çalışma ilkeleri ile yapılacak etkinlikler konusunda merkeze bilgi vermek.

b)       Merkez tarafından yapılan çalışmaları üç ayda bir rapor halinde hazırlayıp Baro Yönetim Kurulu’na sunmak.

c)       Merkeze başkanlık etmek, Trabzon Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulunca yapılan görevlendirmeler üzerine, bu yönerge çerçevesinde yapılan çalışmalara Trabzon Barosu’nu temsilen katılmak.

d)       Toplantı gündemini belirlemek ve merkez üyelerine sunmak.

e)       Yapılan tüm toplantıların düzenli tutanaklarının ve çalışma belge ve bilgilerinin düzenli olarak dosyalanmasını sağlamak.

Merkez Sözcü Yardımcısı

Madde 11: Merkez Sözcü Yardımcısı, merkez üyelerinin kendi içinde yapacağı seçimle belirlenir. Sözcü Yardımcısı, Merkez Sözcüsünün bulunmadığı zamanlarda veya Merkez Sözcülüğü herhangi bir sebeple boşalmışsa, Trabzon Barosu Yönetim Kurulu tarafından yenisi seçilip göreve başlayıncaya kadar Sözcüye ait yetkileri kullanır ve görevi eksiksiz yerine getirir.

Merkez Sekreteri

Madde 12: Sekreter üye, merkez üyelerinin kendi içinde yapacağı seçimle belirlenir. Gerekli görüldüğünde Sekreter Üye Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun talebi ve/veya merkez üyelerinin kendi aralarında yapacakları seçimle değiştirilebilir. Sekreterin bulunmadığı hallerde onun görevini en kıdemsiz üye yerine getirir. Sekreter üye, güncel ve öncelikli konuları, gerekirse görüşülmek üzere gündem haline getirerek Merkez Sözcüsü ve Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesine sunar, yapılan tüm toplantıların tutanaklarını tutar, çalışmaların belge ve bilgilerini düzenli olarak dosyalar. Dokümantasyon ve diğer çalışmaları yapmak üzere üyeler arasından görevlendirme yapılmasını Merkez Sözcüsünden talep eder. Görevlendirme yapılan üyelerin hazırladıkları raporları takip eder, arşiv çalışmalarını yapar. Trabzon Barosu Yönetim Kuruluna sunulacak önerileri yazılı hale getirir.

Toplantılar

Madde 13: Merkez, en az ayda bir kez en az dört üyesinin katılımı ile toplanır. İlk toplantısında, toplantı gün ve saatlerini belirler. Önemli bir sebebin çıkması halinde merkez sözcüsü, belirleyeceği gün ve gündemle kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Merkez, uygun gördüğü toplantılara stajyer avukatları ve ilgilileri de çağırabilir.

Kararlar

Madde 14: Kararlar oy çokluğu ile alınır. Karar yeter sayısı yarıdan bir fazladır. Oylarda eşitlik halinde merkez sözcüsünün bulunduğu taraf üstün tutulur. Koordinatör Yönetim Kurulu üyesinin oy hakkı yoktur. Merkez toplantılarında alınan kararlar, karar defterine tarih ve sıra numarasıyla yazılır ve toplantıya katılanlarca imzalanır.

Gündem

Madde 15: Toplantılarda görüşülecek konuları içeren ve merkez sözcüsü tarafından hazırlanan gündem, toplantı gününden en az bir gün önce merkez üyelerine güncel yöntemlerle (telefon, SMS, e-posta vs.) iletilir.

Üyeliğin Düşürülmesi, İstifa

Madde 16: Merkez üyeleri, merkez toplantılarına katılmak ve merkezce verilecek görevleri yapmak zorundadırlar. Merkez üyelerinin, merkezce kabul edilebilir bir özre dayanmaksızın bir atanma tarihi esas alınarak birer yıllık süre içinde 3 kez toplantılara katılmaması veya Trabzon Barosu Yönetim Kurulu ve Merkez tarafından verilecek görev ve kararları yerine getirmemesi halinde, Baro Yönetim Kurulu tarafından Merkez üyeliğinin düşürülmesine karar verilir. Üyeliği düşürülen veya istifa eden üye yerine, yeni üye alınmasında merkez sözcüsünün görüşü alınarak yönetim kurulunca en geç iki hafta içinde kalan süre için üye ataması yapılır.

Harcamalar

Madde 17: Merkezin faaliyetleri sırasında giderlerin ortaya çıkması halinde durum yazılı şekilde Baro Yönetim Kurulu’na bildirilir. Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen giderler Baro bütçesinden karşılanır. Merkez faaliyetlerinin yürütülmesi için yapılan harcamaların belgelendirilmesi zorunludur. Harcamalar fatura, perakende satış vesikası, ödeme fişi, gider pusulası ile belgelendirilir. Belge temini mümkün olmayan hallerde harcama tutanağı düzenlenir.

Yürürlük

Madde 18: Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 17.10.2024 tarih ve 122/4 sayılı kararıyla oybirliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Yürütme

Madde 19: Bu yönerge hükümlerini Trabzon Barosu Başkanlığı yürütür. İşbu yönergede hüküm bulunmayan hallerde Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Kanunu Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

2.01.2025
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.