6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE DEĞERLENDİRME
30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (Kanun) uyarınca işyerlerinde tehlike sınıflarına uygun uzmanlık belgesini haiz uzmanların istihdam edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Kanun, iş yerlerinde iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasını ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesini teminen, işverenler ile çalışanların hak, görev, yetki, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenlemektedir.
Kanunun 'Yürürlülük Tarihi' başlığı altında yer alan 38. maddesi uyarınca: a) elli (50) kişinin üzerinde işçi istihdam eden işyerlerinde 31 Aralık 2012 tarihine kadar; b) elli (50) kişinin altında işçi istihdam eden ve tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 1 Ocak 2014’e kadar; c) elli (50) kişinin altında işçi istihdam eden ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 1 Temmuz 2016’ya kadar işkoluna göre belirlenen belgeyi haiz uzmanların istihdam edilmesi yükümlülüğünün yerine getirilmesi gerekmektedir.
Sözü edilen mevzuat kapsamında avukatlık büroları da "Az Tehlikeli" sınıfta yer alan işyerlerinden kabul edilmiş olup 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ve ilgili mevzuatın avukatlık büroları yönünden yürürlük tarihi 01.07.2016’dır. Ve yine "Az Tehlikeli" olarak sınıflandırılan işyerlerinde görev alacak uzmanların C) sınıfı iş güvenliği belgesini haiz olmaları gerekmektedir.
Kanunun 3/(f) maddesi uyarınca İş Güvenliği Uzmanı; "iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve iş güvenliği uzmanlığı belgesini haiz mühendis, mimar veya teknik elemanı" olarak tanımlanmıştır. Anılan maddedeki "teknik eleman" ifadesi, teknik öğretmen, fen ya da fen-edebiyat fakültelerinden mezun fizikçi ve kimyagerler ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını kapsamaktadır.
"Bu kanun kapsamında “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik” 29.06.2015 tarihli ve 29401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup;
“Bu Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayan işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri, 7 ve 8 inci maddelerde belirtilenler hariç olmak üzere yürütebilir.” (5/1.m.) “Bu Yönetmelik kapsamında işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını hizmet alımı yoluyla da temin edebilir.” (5/2.m.) hükümlerine yer verilmiştir.
İşbu düzenlemeler uyarınca çalışan sayısı 10 (on)dan az olan avukatlık bürolarında işveren avukat ya da onun yetkilendireceği vekili bu konuya ilişkin eğitim almak ve sınavda başarılı olmak kaydıyla işyerlerinde iş güvenliği uzmanının görevlerini ifa edebileceklerdir.
Bu kapsamda, Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır. Haliyle 10 (on)dan az çalışanı bulunan avukatlık bürolarında işveren avukat ya da onun yetkilendireceği vekilinin Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olması halinde işyerlerindeki, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendilerinin yürütmesi mümkündür.
İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi’ne ilişkin bundan sonraki ilk sınav 14.08.2016 tarihinde yapılacaktır. Bu sınava girebilmek için Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bürolarına 06.06.2016 – 24.06.2016 tarihleri arasında başvurulabilecektir.
Çalışan sayısı 10 (on)dan az olan avukatlık bürolarında işveren ya da vekili bu eğitimleri almadığı ya da sınavda başarılı olamadığı durumlarda, ayrıca çalışan sayısı 10 (on)dan fazla olan avukatlık bürolarında her halükarda bu sektörde hizmet veren kişi ya da firmalardan ücret karşılığı iş güvenliği hizmeti almaları yahut işyeri bünyesinde gerekli nitelikleri haiz bir kimsenin, doğrudan istihdam edilmesi gerekmektedir.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye,
http://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi adresinden ulaşabilirsiniz.
Kanunun 26/(b) fıkrası uyarınca belirlenen nitelikte uzmanı, işyeri hekimini veya diğer sağlık personelini görevlendirmeyen işverenler hakkında, görevlendirmediği her bir (1) kişi için ve aykırılığın devam ettiği her bir (1) ay için idari para cezası uygulanabilmektedir. Bu itibarla; meslektaşlarımızın idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ederiz.
Trabzon Barosu Yönetim Kurulu |