8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Tarih: 8.03.2015 | Okunma Sayısı: 2251

TRABZON BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASIDIR 

Ülkemizde kadının insan haklarının ihlalinin giderek arttığı bir süreci yaşıyoruz. Türkiye’de kadının yönetim, temsil ve siyasete katılımında beklenen yükseliş görülmezken, kadına karşı şiddet istismar ve tacizde vahim bir artış yaşanırken, kadının eğitim ve istihdama katılımda da ciddi bir azalma görülmektedir.

        Türkiye’de kadın-erkek eşitliğinin sağlanmadığını, kadını özgür birey yapacak düzenlemelerin yapılmadığını, kadının insan haklarının geliştirilmesini sağlayacak istihdam yaratacak çözümlerin samimi bir şekilde ortaya konulmadığını görüyoruz.

535 Millet Vekilinin 77’si, 26 Bakanın 1’i, 81 Vali’nin 2’si, 25 Müsteşarın 1’i, 30 Büyük Şehir Belediye Başkanı’nın 3’ü, Yüksek Yargı Organı Başkanlığının 1’i, 174 Rektörün 14 ünün kadın olduğu, 43 ilde ise kadın Millet Vekilinin bulunmadığı ülkemizde kadının insan haklarının ihlal edilmesinin sürpriz olmadığı ortadadır.

İnsanların doğuştan eşit olduğuna inanıp, cinsiyetler arasında eşitsizlik olduğu - bir cinsiyetin diğerine üstün olduğu görüşüne DUR demedikçe ülkemizde kadının insan haklarının ihlali engellenemez.

Yasalar tek başına bu sorunun çözümü için yeterli değildir. Önemli olan kadın – erkek eşitliğinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinde toplumsal bir zihniyet dönüşümünün sağlanmasıdır. Bu nedenle öncelikle; devletin, hükümetin, bakanların kullandıkları dilleri düzeltmeleri ve kadın sorunlarına bakış açılarını değiştirmeleri gerekmektedir.

 Siyasette kadın bakış açısına sahip insan sayısının artması zorunluluktur. Bu nedenle 2015 seçimlerinde temsilde adaleti sağlamak için tüm siyasi partilere seçilebilir noktalarda eşit sayıda kadın aday göstermeleri çağrısı yapıyoruz.

Siyasette, kamuda, hukukta, iş dünyasında yer alan herkese toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik tanıyarak; kadının siyasete, eğitime ve çalışma hayatına katılımı önüne konulan engellerin kaldırılması için  kadının iş hayatına ve siyasete katılımının sağlayacak, siyasi, hukuki, eğitimsel ve ekonomik düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuyoruz.

Her alanda kadın – erkek eşitliği sağlanmadıkça kadının insan haklarına erişmesi mümkün değildir. Kadınlar insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebilme, çağdaş bir toplumda çağdaş bir birey olarak var olma talebinde bulunmaya devam etmelilerdir. Türk kadını cumhuriyet devrimleriyle elde ettiği kazanımların bilinci içersinde, bu kazanımlardan vazgeçmeden, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ancak temel hak ve özgürlüklerin korunduğu bir ortamda korunup gelişebileceği bilinci içersinde sorunların çözümünde talepkâr olmaya devam etmelidir.

Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; bu yöndeki taleplerimiz ve mücadelemiz kadının insan haklarının ve insan haklarının tümüyle sağlanmasına kadar devam edecektir. Tüm kadınlarımızı “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde” bu mücadele azmiyle selamlıyoruz. 08.03.2015
                                                                                                   Trabzon Barosu
                                                                              Kadın Hakları Komisyonu Başkanı
                                                                                             Av. Sibel SUİÇMEZ

Chef Edward's 11.03.2015

4.01.2025
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.