8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 8.03.2023 | Okunma Sayısı: 244

TRABZON BAROSU

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
BASIN AÇIKLAMASI

8 Mart; Kadınların, ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanması, emek sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan hakkı ihlallerinin önlenmesi için; eğitim, kültür, ekonomik ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların yapılması taleplerini yükselttikleri MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR. Bu nedenle kadın mücadelesi aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir. Çünkü, toplumsal cinsiyetçi bakış, kadınların hayatlarına ne yazık ki, ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddet getirmiştir.

Kadınların, 1857 yılında başlattıkları ve yanarak ölme pahasına verdikleri mücadelenin yıl dönümündeyiz. “Bu nedenle, 8 Mart’lar bir kutlama günü değil, kadınların sorunlarını ve taleplerini dile getirme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkma günüdür.

Kadın cinayetlerinin arttığı, işleniş biçimlerinin vahşileştiği, kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların sık sık gündeme geldiği bir dönemden geçiyoruz. Ne yazık ki, kadına yönelik şiddette ve kadın cinayetlerinde her yıl, önceki yıllara oranla ciddi bir artış görülmektedir. Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği sosyal ve siyasal ortam ortadan kaldırılmadan kadınların insan hakkı ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir.

Ne yazık ki, kadına yönelik şiddet yaygınlaşmakta, şiddete uğrayan kadın ise yalnızlaşmaktadır. Bu nedenle; kadınlar, şiddete uğramaları halinde izlemeleri gereken yollar konusunda bilgilendirilmeli, ilgili kurum ve kuruluşlardan gereken desteği almaları sağlanmalıdır.

Kadınların toplumda hak ettikleri yere gelebilmeleri için kadın erkek ayırt edilmeksizin herkesin kadına bakış açısını değiştirmesi gerekmektedir. Bu değişim eğitimle başlar.

Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi;

“ Bir topluluk, bir ulus, erkek ve kadın olmak üzere iki ayrı cins insandan oluşur. Bir ulusun bir bölümünü geliştirip diğer bölümünü geliştirmeden toplumun tümünün gelişmesi olanaksızdır.

Bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça diğer yarısının göklere yükselmesi mümkün müdür?”

 Eğitimin gücü, Kadının iş yaşamına, sosyal ve siyasal hayata katılmasının artmasını sağlayıcı ve teşvik edici düzenlemelerin varlığı ile de desteklenmelidir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların bir an önce sonlandırılması gerekmektedir.

Kadınların ve tüm şiddet mağdurlarının haklarını korumaya yönelik tedbirlerin hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını teminat altına alan İstanbul Sözleşmesi, bu alanda Türkiye’nin elindeki en iyi uluslararası sözleşmedir. Bu nedenle, kadınların yaşam haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin eksiksiz olarak uygulanması talep ediyoruz.

Türk kadınına dünyanın birçok ülkesinden önce seçme seçilme hakkı veren, Türk Medeni Kanunu ile kadınların eşit yurttaş olmalarının yolunu açan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarına teşekkürü borç biliyoruz.                                                                                           

Hak savunucusu olarak bizler; uzun mücadeleler sonucunda elde edinilmiş Kadın Hakları kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik her türlü girişime karşı, mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Her ne olursa olsun umudumuzu yitirmeden direnişlerimizin, çabalarımızın ve mücadelemizin süreceğine inancımız tamdır.

Birlik dayanışma ve mücadele günü olan bugünde, eşit hakların hayata geçirildiği, toplumun cinsiyetçi bakış açısının yok olduğu, kadına yönelik şiddetin son bulduğu güzel günlerde bir arada olmak dileğiyle hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyoruz.

 

 

4.01.2025
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.