Adli Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tarih: 14.10.2024 | Okunma Sayısı: 84

Trabzon Barosu Adli Yardım Bürosu'na Başvuru Koşulları

Kimler Yararlanabilir?

Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zorunluluk durumu yaşamaksızın avukatlık ücretlerini ve yargılama giderlerini karşılaması mümkün olmayan ve adli yardıma konu talebinde haklı bulunan başvuru sahipleri adli yardımdan faydalanabilir.

Nasıl Başvurulur?

Trabzon Barosu Adli Yardım Bürosu'na başvuran kişilerden aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:

Bu sayfanın en alt kısmında yer alan başvuru formu,  taahhütname ve açık rıza metni imzalanır ve aşağıdaki belgeler eklenerek başvuru yapılır.

Başvuru Sırasında İstenen Belgeler:

  1. Adli yardım başvuru formu
  2. İmzalı taahhütname
  3. Açık Rıza beyanı
  4. T.C. Kimlik Kartı Fotokopisi
  5. E-Devletten Alınacak Nüfus Kayıt Örneği Çıktısı
  6. E-Devletten Alınacak Yerleşim Yeri (İkametgâh) Belgesi Çıktısı
  7. E-Devletten Alınacak Araç Kaydı Sorgulama Sonucu Çıktısı
  8. E-Devletten Alınacak Tüm Türkiye Genelindeki Taşınmaz Kaydına veya Web Tapudan Taşınmaz Kaydına İlişkin Sorgulama Sonucu Çıktısı
  9. Çalışıyorsa Maaş Bordrosu/Gelir Belgesi (çalışmıyorsa E-Devletten Alınacak SGK 4A-4B-4C Gelir Belgesi)
  10. E-Devletten Alınacak Gelir Testi Sonucu Sorgulama Sonucu Çıktısı (Gov Belgesi)
  11. E-Devletten Alınacak Çiftçi Kayıt Sistemi Sorgulama Sonucu Çıktısı
  12. E-Devletten Alınacak Tarım ve Orman Bakanlığı Sorgulamaları Çıktısı
  13. E-Devletten Alınacak Alacaklı ve Borçlu Olduğu İcra Dosyası Sorgulama Sonucu Çıktısı
  14. E-Devletten Alınacak Mevduat / Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama Sonucu Çıktısı
  15. E-Devletten Alınacak Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler Sorgulama Sonucu Çıktısı
  16. E-Devletten Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama Sonucu Çıktısı (Son 2 Yıl İçerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına Başvurup Başvurmadığına İlişkin Çıktı)
  17. Açılmış Dava Var ise Dosya Fotokopisi

 

Adli Yardım Bürosuna yapılan her başvuruya evrak kayıt numarası verilerek kaydı tutulmakta ve her başvuru için ayrı bir dosya açılmaktadır.

Her bir talep ayrı bir adli yardım konusu olarak değerlendirildiğinden, birden fazla talebi olan başvuru sahiplerinin her talebi için ayrı bir dosya açılmakta ve evrak kayıt numarası verilmektedir. Adli Yardım Yönetmeliği’nin 6/e maddesi gereği görevlendirme tek bir işle sınırlıdır. Bağlantı olsa bile diğer dava ve icra takipleri aynı dosya kapsamında değerlendirilemez.

Adli yardım başvuruları Trabzon Barosu Adli Yardım Bürosu'na yapılır. Büroda başvuru sahipleri ile yüz yüze görüşülerek başvuru formu doldurulur ve başvurunun hangi konuya ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında başvuru sahiplerinin taleplerinin hukuki niteliği ve avukatlık ücreti ile yargılama giderlerini karşılayıp karşılayamayacağı gibi hususlar değerlendirilir.

Başvuru sahibi, işin sonunda bir maddi yarar elde ederse, avukata ödenen ücretle elde edilen maddi yararın %5'ini Trabzon Barosu'na ödemeyi taahhüt eder. Adli yardım talebinin haksız olduğu sonradan anlaşılırsa, görevlendirilen avukata ödenen ücretin iki katı ve yapılan masraflar yasal faizleri ile birlikte geri ödenir.

Adli yardım talebi kabul edilen başvuru sahiplerinin işlerinin tamamlandığına dair rapor, görevlendirilen avukat tarafından Adli Yardım Bürosu'na sunulur. Bu raporun ardından başvuru sahibine, işin sonunda elde edilen maddi yarar üzerinden %5'lik bir kesintiyi Trabzon Barosu'na ödemesi gerektiği konusunda tebligat yapılır.

Nereye Başvurulur?

Adli yardım talebi için Trabzon Barosu Adli Yardım Bürosu'na başvurulması gerekmektedir.

Trabzon Barosu Adli Yardım Bürosu, Çömlekçi Mahallesi Yavuz Selim Bulvarı No:66 61030 Ortahisar-TRABZON adresinde hizmet vermektedir.

Trabzon Barosu Adli Yardım Bürosu hafta içi her gün saat 09.00 -12.00, 13.30–16.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.


 

Başvuru Formu

Taahhütname

Aydınlatma ve Açık Rıza Metni

ETKİNLİK TAKVİMİ

18.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.