Basın Açıklaması
Tarih: 3.11.2016 | Okunma Sayısı: 1344

BASIN AÇIKLAMASI

 

 
 
         Olağanüstü hal Anayasamızın 119 ve 120. maddelerinde yer alan istisnai bir Anayasal durumdur. Bu istisnai durumda bile, hukuk devletinde de masumiyet karinesi, adil yargılanma hakkı, adalete erişim hakkı; kısaca SAVUNMA HAKKI kısıtlanamaz.

               

         Halk adına savunma görevini yerine getiren Avukatların görevlerini yapmalarını kısıtlayacak uygulamalar ve çıkartılan Kanun Hükmündeki Kararnamelerle HAK ARAMA ve SAVUNMA HAKKI ÖZGÜRLÜKLERİNİN engellenmesi kabul edilemez.

               

         Daha önce çıkartılan KHK’ larla soruşturma aşamasında adalete erişim ve savunma hakkı kısıtlanmışken, 29 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe giren 675 ve 676 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamelerle kovuşturma ve infaz aşamalarında da adil yargılanma, adalete erişim ve savunma haklarının ihlaline yol açılacağı anlaşılmaktadır.

               

         Savunma hakkının sınırlanması, kısıtlanması yapılacak tüm yargılamaları sakatlayacak, devletimizi uluslararası alanda da maddi ve manevi zarara uğratacaktır. Bunun önlenmesi için yapılması gereken Hukukun Evrensel İlkelerinin ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin hükümlerinin uygulanmasıdır.

               

         Trabzon Barosu olarak; sorumlu kişi ve kurumlara Anayasamızı ve olağanüstü hal yasasını ihlal eden KHK’ larla vatandaşın adil yargılanma, adalete erişim ve savunma haklarını engelleyeceklerini; yargılamaların ve verilen kararların Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı yapılmalarına yol açacaklarını hatırlatıyor; insan haklarına, evrensel hukuk kuralarına aykırı uygulamaların sonlandırılması gerektiğini belirterek, herkesi hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalmaya davet ediyoruz. 03.11.2016 

 

                                                                                   

TRABZON BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA   
Av. SİBEL SUİÇMEZ   

                      

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.