Karadeniz Bölgesi Baro Başkanları toplantısı
Tarih: 14.02.2015 | Okunma Sayısı: 1997

  Karadeniz Bölgesi Baro Başkanları toplantısı 14 Şubat 2015 tarihinde Giresun’da gerçekleştirildi.

KARADENİZ BÖLGESİ BARO BAŞKANLARI

GİRESUN TOPLANTISI

SONUÇ BİLDİRİSİ

     Trabzon, Giresun, Bolu, Amasya, Tokat, Samsun, Düzce, Karabük, Ordu, Artvin, Kastamonu, Sinop, Bartın, Zonguldak, Rize, Gümüşhane-Bayburt Baro Başkanları olarak Giresun Barosu'nun ev sahipliğinde 14.02.2015 tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda benimsenen ve kabul edilen aşağıdaki metni sonuç bildirgesi olarak kamuoyu ile paylaşırız :

1.    Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak anılan, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı toplantımızda ele alınmış, Tasarı Temel Hak ve Özgürlükler ile Ceza Muhakemesi Hukuku açısından değerlendirilmiştir.

     Tasarı ile kolluğa temel hak ve özgürlüklere doğrudan müdahale niteliğini taşıyan yetkiler    tanınmaktadır. Bu yetkiler, Hukuk Devletinde kabul edilemeyecek nitelikte olup, yargı   görevinin bir kısmının kolluk güçlerine ve idareye devrini içermektedir.

   Arama, el koyma, gözaltına alma, uzaklaştırma gibi doğrudan insan özgürlüğünü ilgilendiren ve gerçekte Adli Merciilerin görev ve yetki alanına giren CMK. da sayılı önlemlerin doğrudan kolluk kuvvetlerine bırakılarak suç ve suçlunun takibi ile suçun nitelenmesi konusunda hukukçu olmayan idari birimlerin (vali, kaymakam ve kolluk amiri) yetkilendirilerek Cumhuriyet Savcısının ve Yargının işlevsiz hale gelmesine neden olacak, bunun sonucu olarak da hukuk devleti ve demokratik hukuk anlayışı olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık teşkil edecektir.

     Yine aynı şekilde bir şüphelinin 48 saate kadar yargıya haber vermeksizin gözaltında tutulabilmesinin mümkün hale getirilmesi, bu süre içinde avukata erişimin dahi kısıtlanarak adil yargılanma hakkının engellenmesi, polise orantısız güç kullanma yetkisi anlamına gelecek silah kullanma yetkisi gibi haklar tanınması da demokratik hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmadığı gibi yürütmenin yargının önüne geçmesi yolunu açmaktadır. Bu tasarının geri çekilmesi ülkemiz için gerekli ve elzemdir.

2.    Bakanlar Kurulu tarafından, TBMM ye sunulan YABANCI İSTİHDAMI KANUN TASARISININ mevcut hali ile yasalaşması halinde, ülkemizde esasen birçok sorunla boğuşan başta Avukatlık mesleği ile tüm meslekleri ciddi sıkıntıya düşürecek, zaten mevcut olan istihdam sorununun tahammül edilmez boyutlara ulaşmasına neden olacaktır.

     Özellikle, savunma mesleğinin rekabet amacıyla yabancı avukatlık bürolarına açılması zaten sayısal olarak ihtiyaçtan fazla olan avukatlık mesleğini taşeronlaştıracak, bağlı olarak çalışan avukat sayısını artıracak ve avukatlık mesleğinin bağımsızlığını da ortadan kaldıracaktır.

3.    Mesleğin sorunlarının ve çözüm yollarının ortaya konulduğu TBB çalışmaları ile Avukatlık Yasa tasarısı ve başta avukatlık sınavı ve stajı ile ilgili geçmişte alınan ilke kararlarının hayata geçmesi ve yasalaşması için gerekli girişimler kararlılıkla sürdürülecektir.

4.    Ayrıca Mersin'de Özgecan Aslan'ın kabul edilemez bir şekilde ve vahşice öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.

Saygılarımızla.

Trabzon Baro Başkanı

Av. Orhan ÖNGÖZ

Giresun Baro Başkanı

Av. Gültekin UZUNALİOĞLU

 Bolu Baro Başkanı

Av. Ferit ATALAY

 Amasya Baro Başkanı

Av. A.Melik DERİNDERE

 Düzce Baro Başkanı

Av. Ali DİLBER

Samsun Baro Başkanı

Av. Kerami GÜRBÜZ

Tokat Baro Başkanı

Av. Faruk BOSTANCI

Sinop Baro Başkanı

Av. Hicran KANDEMİR

Rize Baro Başkanı 

Av. Yunus ÇORUH

Ordu Baro Başkanı

Av. İlhan KURT 

Kastamonu Baro Başkanı

Av. Mehmet ÇİFTÇİ

Karabük Baro Başkanı

Av. Rıdvan ERDOĞAN

Bartın Baro Başkanı

Av. Ferhat PARLATIR

Zonguldak Baro Başkanı 

Av. İbrahim Kerem ERTEM

Gümüşhane-Bayburt Baro

Av. İsmail TAŞTAN

Artvin Baro Başkanı

Av. Ali Uğur ÇAĞAL

4.01.2025
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.