LAİKLİK İLKESİ VE BURSA NUTKU
Tarih: 5.02.2020 | Okunma Sayısı: 830

 

 

            TRABZON BAROSU               

LAİKLİK İLKESİNİN ANAYASAMIZDA YER ALMASININ 83. YILDÖNÜMÜ

 BASIN AÇIKLAMASI

 

                 Laiklik İlkesi 1924 Anayasasına 5 Şubat 1937 tarihinde yapılan değişiklikle; 2. Maddeye Devletin nitelikleri olarak  “Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyetçi, Halkçı, Devletçi, Laik ve İnkılapçıdır “ biçiminde girmiştir. Daha sonra 1961 Anayasası’nda ve son olarak 1982 Anayasası’nın 2. maddesinde Laiklik ilkesi Cumhuriyetimizin nitelikleri arasına “ Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzur, milli dayanışma ve adalet anlayışı için de, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir” şeklinde yer almıştır. Anayasamızın 4. Maddesinde laiklik ilkesi değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri arasında sayılmıştır.

 Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ nin hedefi çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmakta Cumhuriyetimizin niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemi ve etkisi çok büyüktür.

5 Şubat 1937’ de Anayasamız ile güvence altına alınan Laiklik ilkesi, din, vicdan ve ibadet hürriyetinin güvencesi olması yanında, aklın, bilimin, hukukun üstünlüğünün esas alındığı onurlu bir yaşam biçiminin de temelini oluşturur.

Demokrasinin, Temel İnsan Hak ve Özgürlüklerinin, öncelikle de Kadının İnsan Haklarının güvencesi olan laiklik ilkesi hiçbir şekilde zedelenmemelidir. Ancak son yıllarda eğitimden sağlığa, bilimden hukuka kadar birçok alanda laiklik İlkesinin zedelenmesine yol açan bir takım açıklama ve uygulamalarının artmasını endişeyle karşılamaktayız. Bu alanlarda laiklik ilkesinin gözardı edilmesi, akıl ve bilimden uzaklaşılmasına yol açmakta ve bizi hızla çağdaş bir toplum olmaktan koparmaktadır. Devletimizin kurum ve kuruluşlarını laiklik ilkesine bağlı kalmalı, buna aykırılık teşkil edecek tutum ve söylemlerde bulunmamalı ve Anayasamıza uygun davranmalıdır.

Trabzon Barosu olarak; Demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin, özellikle kadının insan hak ve özgürlüklerinin teminatı olan laiklik ilkesinin ve Cumhuriyetimizin niteliklerinin korunması ve uygulanması için mücadele edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha saygılarımızla duyuruyoruz.05.02.2020

 

                                                                                                                                          Av. Sibel SUİÇMEZ

                                                                                                                                     Trabzon Barosu Başkanı

11.01.2025
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.