Müdafi ve vekil ücretleri
Tarih: 30.03.2012 | Okunma Sayısı: 2322

Müdafi ve Vekil ücretleri yazısını pdf formatında açmak için lüften tıklayınız.

T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı
İdari İşler Müdürlüğü

Sayı :2012/219                                                                               28.03.2012

Konu : Müdafi ve vekil ücretleri

Zorunlu Müdafi veya vekil ücretlerinin ödenmesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığımıza intikal eden bir kısım ödeme evrakında, özelikle Soruşturma aşamasında kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ve Mahkeme huzurunda alman ifadelerde veya sorguda farklı avukatların görevlendirildiği durumlarda, müdafi veya vekiller yönünden mağduriyetler yaşandığı görülmektedir.

Aynı dosyada farklı müdafi veya vekilin görevlendirilmesi durumunda ilgili yönetmenliğin 10 maddesine göre tek bir ücret ödenmesi ve bu ücretin görevli avukatlara katkıları oranında paylaştırılması gerekmektedir.

Ancak ödeme sırasında Baro tarafından öncelikli olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza intikal ettirilen ödeme evrakı ile ilgili tahakkuk işlemi gerçekleştirilip evrak muhasebe müdürlüğüne verilmektedir. Bilahare aynı evrakla ilgili farklı müdafi veya vekille ilgili evrak intikal ettiğinde mükerrer ödemeye mahal vermemek için yukarda belirtilen yönetmeliğin 10. maddesi gereğince ödeme işlemi gerçekleştirilememektedir.

Genellikle bu durum;

-   Kolluk aşamasında müşteki - şüpheli durumunda bulunan aynı şahısla ilgili farklı müdafi veya vekilin çağrılması;

-     Şüphelinin savcılık ifadesinde müdafi tayin edilmiş olmasına rağmen sulh ceza mahkemesindeki sorgusunda farklı bir avukatın görevlendirilmesi şeklinde meydana gelmektedir.

Her ne kadar yasal olarak farklı avukatın görevlendirilmesi mümkün ise de, ücret konusunda ödemeye esas olmak üzere evrak tanzimi sırasında sorun yaşanmaması ve herhangi bir mağduriyete mahal verilmemesi için yukarda belirtilen ve benzer konularda mümkün oldukça farklı avukat yerine aynı avukat görevlendirilmesi isabetli olacağı anlaşılmaktadır.

Yukarıda belirtilen sorunların yaşamaması bakımından kollukça alınan ifade, Cumhuriyet savcıları tarafından alman ifade ve sulh ceza mahkemesindeki sorgulama sırasında, evrak tetkik edilerek kişinin ifadesiyle ilgili daha önceden görevlendirme yapılmış ve ifadeye müdafi katılmışsa farklı müdafi veya vekil görevlendirilmesi istenerek mağduriyete mahal verilmemesi hususunda;

Gereğini bilgilerinize rica ederim.

Adem KUL
                                                                                      Cumhuriyet Başsavcısı

Dağıtım

BİLGİ :

Trabzon Barosu Başkanlığına

GEREĞİ :

Adalet Komisyonu Başkanlığına (İlgili kalem müdürlerince suçüstü nöbeti tutan personele tebliğ için)

Cumhuriyet Savcılarına

C.Başsavcılık ilgili birimlerine

Trabzon 1-2-3 Sulh Ceza Mahkemelerine

İl Merkez Jandarma Komutanlığına

İl Emniyet Müdürlüğüne