TRABZON BAROSU BAĞLI ÇALIŞAN AVUKATLAR KOMİSYONU YÖNERGESİ
Tarih: 13.11.2024 | Okunma Sayısı: 39

TRABZON BAROSU BAĞLI ÇALIŞAN AVUKATLAR KOMİSYONU YÖNERGESİ

Kuruluş
Madde 1: Bu yönerge, Trabzon Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenler.

Komisyonun üye sayısı, çalışma süresi, çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 tarihli Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Amaç ve Kapsam
Madde 2: Komisyonun amacı, bir avukat yanında, avukatlık ortaklığında veya avukatlık bürosunda ücret karşılığı çalışan avukatların haklarını korumak, mesleki koşullarını geliştirmek ve işveren avukatlar ile bağlı çalışan avukatlar arasındaki çalışma düzenine dair farkındalık yaratmaktır. Komisyon, bağlı çalışan avukatların çalışma koşullarını Avukatlık Kanunu, İş Kanunu ve meslek kurallarına uygun şekilde düzenlemek, avukatların hak ve sorumluluklarını belirlemek, taraflar arasında adil ve saygılı bir iş ilişkisi kurulmasını teşvik etmek amacıyla çalışmalar yürütür.

Komisyon, amaçlarını gerçekleştirmek için, Yönetim Kurulu’nun onayı çerçevesinde; yurt içinde her türlü alan çalışmasını yapar, faaliyet alanlarıyla ilgili gerektiğinde kurum ve kuruluşlarla Baro kanalıyla yazışma yapar, görevine giren konularda Baro aracılığı ile yazılı görüş bildirir, çalışma konusu ile ilgili gerekli gördüğü sayıda alt kurul oluşturabilir ve Yönetim Kurulu’nun onayı çerçevesinde ilgili kişi ve kurumlarla birlikte çalışır.

Tanımlar
Madde 3: Bu yönergede geçen tanımlar:

  • Baro: Trabzon Barosu’nu,
  • Yönetim Kurulu: Trabzon Barosu Yönetim Kurulu’nu,
  • Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi: Baro yönetim kurulunca görevlendirilen koordinatörü,
  • Yönerge: Trabzon Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonu Yönergesini,
  • Komisyon: Trabzon Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonunu,
  • Komisyon Sözcüsü: Trabzon Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonu Sözcüsünü,
  • Sözcü Yardımcısı: Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonu Sözcü Yardımcısını,
  • Komisyon Sekreteri: Trabzon Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonu Sekreterini,
  • Bağlı Çalışan Avukat: Bir avukat yanında, avukatlık ortaklığında veya avukatlık bürosunda ücret karşılığı çalışan avukatları ifade eder.

Komisyonun Görevleri
Madde 4:

Bu yönergede yazılı amaçları gerçekleştirmek doğrultusunda komisyonun görevleri şunlardır:

a)      Bağlı çalışan avukatların hakları ve işveren avukatların sorumlulukları konusunda bilgilendirme toplantıları, eğitimler ve seminerler düzenlemek, bağlı çalışan avukatların haklarını koruyacak ve meslek etiğine uygun bir çalışma düzeni sağlayacak farkındalık çalışmaları yapmak.

b)      İşveren avukatlar ile bağlı çalışan avukatlar arasındaki iş sözleşmelerinin Avukatlık Kanunu, İş Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarına uygun olarak düzenlenmesine rehberlik etmek.

c)      Bağlı çalışan avukatların iş güvencesi, çalışma koşulları, ücret ve izin hakları gibi konularda baro üyelerine rehberlik sağlamak.

d)      Bağlı çalışan avukatların hak ihlalleri veya işveren avukatlarla yaşadıkları anlaşmazlıklar konusunda destek sağlamak ve gerekli durumlarda baro ile iş birliği yapmak.

e)      Bağlı çalışan avukatlar ve işveren avukatlar arasında yapılacak iş sözleşmelerinde tip sözleşme örnekleri sunarak standartların uygulanmasını sağlamak.

f)       Çalışma hayatında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik Avukatlık Kanunu ve İş Kanunu çerçevesinde rehberlik etmek.

g)      Komisyon faaliyetlerine geniş katılımı sağlamak,

h)      Üç ayda bir Yönetim Kurulu’na faaliyet raporu sunmak,

i)       Gerektiğinde görev ve amaçlar doğrultusunda alt çalışma grupları oluşturmak.

Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi
Madde 5: Bağlı Çalışan Avukatlar Komisyonu Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi; Trabzon Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri arasından, Yönetim Kurulu kararı ile ve Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olmak üzere görevlendirilir. Koordinatör Üye; komisyon toplantılarına katılır ve ilk toplantıyı yönetir, seçimlerin yapılmasını sağlar. Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi, Komisyon ile Yönetim Kurulu arasında gerekli koordinasyonu sağlar. Yönetim Kurulunun isteği üzerine ya da gerekli gördüğünde komisyonu toplantıya çağırır. Görevin gereği gibi yapılıp yapılmadığını izler ve denetler. Baro Yönetim Kurulunca gerekli görüldüğünde Koordinatör yönetim kurulu üyesi değiştirilebilir.

Komisyon Sözcüsü
Madde 6: Komisyon Sözcüsü, komisyon üyelerinin kendi içinde gizli oyla yapacağı seçimle belirlenir. Komisyon Sözcüsü, Komisyonu temsile yetkili olup, komisyon çalışmalarına başkanlık eder. Gerekli gördüğünde komisyon üyelerini toplantıya çağırır. Görevlendirmeleri yapar ve görevin gereği gibi yapılıp yapılmadığını izler ve denetler. Komisyon Sözcüsünün görev süresi; Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun görev süresi ile eş sürededir. Yönetim Kurulu görev süresi sona erdiğinde, Komisyon Sözcüsünün görev süresi de sona erer.

Komisyon Sözcüsünün Görevleri
Madde 7:

a)       Komisyonun faaliyet alanına giren konularda Yönetim Kurulunu bilgilendirmek ve komisyonun hızlı ve etkin müdahale etmesini sağlamak.

b)      Yönetim Kurulunun komisyona ilişkin kararları ve çalışma ilkeleri ile yapılacak etkinlikler ve yapılacak işler konusunda komisyona bilgi vermek.

c)       Komisyon tarafından yapılan çalışmaları üç ayda bir rapor halinde hazırlayıp Yönetim Kurulu’na sunmak.

d)      Komisyona başkanlık etmek, Trabzon Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulunca yapılan görevlendirmeler üzerine, bu yönerge çerçevesinde yapılan çalışmalara ve etkinliklere Trabzon Barosu’nu temsilen katılmak.

e)       Toplantı gündemini, konuların önceliklerini dikkate alarak belirlemek ve komisyon üyelerine sunmak.

f)        Yapılan tüm toplantıların düzenli tutanaklarının ve çalışma belge ve bilgilerinin düzenli olarak dosyalanmasını sağlamak.

Komisyon Sözcü Yardımcısı
Madde 8: Komisyon Sözcü Yardımcısı, komisyon üyelerinin kendi içinde gizli oyla yapacağı seçimle belirlenir. Sözcü Yardımcısı, Komisyon Sözcüsünün bulunmadığı zamanlarda veya Komisyon Sözcülüğü boşalmışsa, yenisi seçilip göreve başlayıncaya kadar Sözcüye ait yetkileri kullanır ve görevi eksiksiz yerine getirir.

Komisyon Sekreteri
Madde 9: Sekreter üye, komisyon üyelerinin kendi içinde gizli oyla yapacağı seçimle belirlenir. Gerekli görüldüğünde Sekreter Üye komisyon üyelerinin kendi aralarında yapacakları seçimle değiştirilebilir. Sekreterin bulunmadığı hallerde onun görevini en kıdemsiz üye yerine getirir. Sekreter üye, güncel ve öncelikli konuları, gerekirse görüşülmek üzere gündem haline getirerek Komisyon Sözcüsü ve Koordinatör Yönetim Kurulu üyesine sunar, yapılan tüm toplantıların tutanaklarını tutar, çalışmaların belge ve bilgilerini düzenli olarak dosyalar. Dokümantasyon ve diğer çalışmaları yapmak üzere üyeler arasından görevlendirme yapılmasını Komisyon Sözcüsünden talep eder. Görevlendirme yapılan üyelerin hazırladıkları raporları takip eder, arşiv çalışmalarını yapar. Trabzon Barosu Yönetim Kuruluna sunulacak önerileri yazılı hale getirir.

Yürürlük
Madde 10: Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 07.11.2024 tarih ve 126/17-1 sayılı kararıyla oybirliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Yürütme
Madde 11: Bu yönerge hükümlerini Trabzon Barosu Başkanlığı yürütür. İşbu yönergede hüküm bulunmayan hallerde Avukatlık Kanunu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği ve Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

26.12.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.