TRABZON İLİ, OF İLÇESİ, CUMAPAZARI MAHALLESİNDE 3 CANIN SİLAHLA VURULARAK ACIMASIZCA KATLEDİLMESİNİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYOR VE ESEFLE KINIYORUZ.
Tarih: 28.01.2022 | Okunma Sayısı: 464

“Bütün hayvanlar eşit doğar ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.”

                                                                               5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu m.4/a

 

20.01.2022 tarihinde Trabzon ili, Of ilçesi, Cumapazarı Mahallesinde 3 canın silahla vurularak acımasızca katledilmesinin üzüntüsünü yaşıyor ve esefle kınıyoruz.

 

Herkes bilmelidir ki sahipli ya da sahipsiz her gün sistematik olarak şiddete maruz kalan ve kendini konuşarak ifade edemeyen tüm sessiz dostlarımızın sesiyiz.

 

Dünyaya sadece bir kez gelip yaşama hakkını kullanmak isteyen hayvanlara zulmetmek, onları yaşam alanlarından kopararak park ve bahçelerde sergilemek, zehirlemek, katletmek, insanlara eğlence olsun diye hayvanları gösterilerde kullanmak, ekonomik çıkar için dövüştürmek, çalışan hayvanların çalışma süresini ve yoğunluğunu ayarlamamak ve hayvanları istismar etmek hiçbir ahlak, töre, vicdan, yasa ve inanç tarafından meşru gösterilmemiştir. Zira Hayvan Koruma Kanunu’nun birinci maddesinde yasanın amacı; “hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.” şeklinde belirlenmiştir. Her canlının var olma/yaşama hakkı vardır. Bu hakkın korunması öncelikle ahlaki ve vicdani bir yükümlülük olup tüm hukuk sistemlerince de koruma altına alınmıştır.  5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu 01.07.2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş geçtiğimiz günlerde esaslı değişiklikler yapılmıştır. Kanunun işler hale getirilmesi ve uygulanması konusunda var gücümüzle çalışarak bir nebze de olsa sessiz canlara yapılan tüm kötü muamele ve istismara karşı savaşacağımızın, sessiz canların yanında olacağımızın altını çizmekteyiz.

 

Dünya, üzerinde yaşayan tüm canlılara aittir.  Bu sebeple can dostlarımızı olumsuz koşullara sahip barınaklara göndermek, ıssız dağlara sürgün etmek hiçbir vidana sığmadığı gibi kanuna da aykırıdır. Bu noktada 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununa göre ‘’ Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır. ‘’ Hayvanlara karşı her yapılan ve yapılacak her türlü müdahale kanuna harfiyen uygun olmalıdır.

Acıma duygusu olmadan çekincesizce, kin ve nefret dolu bir şekilde üç savunmasız canı katletmek karşısındaki üzüntü kelimelerle ifade edilememektedir.  bu eylemi gerçekleştiren şahsın gerekli cezayı alması için yasal süreç başlatılmıştır. Trabzon Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak gerçekleşen ve bundan sonra da gerçekleşecek olayların takipçisi olacağımızı ve işletilecek yasal sürecin sonunda faillerin gereken en ağır cezaları almaları için çalışacağımızı tüm kamuoyuna saygılarımızla bildiririz

   TRABZON BAROSU

HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.