TUTUKLAMANIN BİR TEDBİR OLDUĞU GÖZARDI EDİLMEMELİDİR
Tarih: 26.08.2022 | Okunma Sayısı: 290

TUTUKLAMANIN BİR TEDBİR OLDUĞU GÖZARDI EDİLMEMELİDİR

 

Sanatçı Gülşen Bayraktar Çolakoğlu’nun bir konser esnasında kullandığı ve çeşitli yayın organları aracılığıyla kamuoyuna yansıyan rahatsız edici ve hakaret içerdiği düşünülen  ifadeleri nedeniyle tutukluluğuna karar verilmesi , esasen bir koruma tedbiri olan ve şartları Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda sıkı bir şekilde düzenlenen tutuklama müessesesinin ne yazık ki bir cezalandırma aracı olarak kullanılması sonucunu doğurmuştur.

  Bir yargılamayı gerektirip gerektirmediğinden ve eylemin suç teşkil edip etmediğinden bağımsız olarak, tutuklama tedbirinin yalnızca sarf edilen ifadeler nedeniyle orantısız bir şekilde kullanılması, bağımsız yargıya güveni azaltacak, adil yargılanmaya duyulan inancı zedeleyecektir. Zira yapılacak  yargılama sonucunda üst sınırdan ceza verilse  dahi yatarı bulunmayan bir suçtan  dolayı tutuklama kararı verilmesi hukuka açıkça aykırıdır.

Trabzon Barosu  olarak, kanunda yazılı şartlara uyulmaksızın orantısız şekilde uygulanan tutuklama tedbirinin kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini  ifade eder, bu hukuksuz uygulamadan ivedilikle dönülmesi gerektiği hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.