5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.04.2022 | Okunma Sayısı: 384

BASIN AÇIKLAMASI

“MESLEĞİMİZ TEHDİT ALTINDA!”

“5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ’NÜ KUTLA(YA)MIYORUZ!”

Meslek sorunlarının her geçen gün çoğalarak arttığı, savunmanın gittikçe güçsüzleştirildiği ve mesleğimizin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı bir ortamda Avukatlar Günü’nü kutla(ya)mıyoruz!

Yargının üç kurucu unsurundan biri olan ve bağımsız savunmayı temsil eden Avukatlar;  hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin teminatıdır.  İnsanlık tarihinde adalet kavramı son derece önemlidir. Toplumsal düzen ve barış ancak adaletin sağlanması ile mümkündür. Toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer Adalet ise, adaletin temel unsuru da Avukat ve avukatlık mesleğidir.

Yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanamaması, yargıya duyulan güven ve inancın yanı sıra avukatlık mesleğinin de itibarını zayıflatmaktadır.  

Meslektaşlarımızı hedef haline getiren ve can alan Avukata Yönelik Şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekanların da sınırlarını aşmıştır.

Bağlı çalışan Avukatların ücret ve özlük haklarının ortak bir statüde düzenlenmemiş olması, Stajyer Avukatların Hâkim-Savcı Stajyerleri ile eşit haklara sahip olmaması, Yüksek vergi ve SGK Primlerinin ağırlığı, kamu hizmeti olarak yürüttüğümüz CMK ve Adli Yardım ücretlerinin düşüklüğü, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin sarf ettiğimiz emeği ve aldığımız sorumluluğu karşılamaması Avukatların ekonomik zorluğa düşmesine neden olmaktadır.

Hukuk fakültesi kontenjan ve sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden arttırılması, Avukatlık mesleğinde nitelik kaybına; Arabuluculuk ve uzlaştırma faaliyetlerinin yaygınlaştırılması meslek alanlarımızın daraltılmasına sebep olmaktadır.

Unutmayınız! Bağımsız savunmanın temsilcisi olan Avukatların etkin olmadığı bir yargılamadan hak, hukuk ve adalet çıkmaz. Bu nedenle bir hukuk devletinde Avukatlara mesleklerini etkin bir şekilde icra etmelerini önleyecek engeller konulamaz.

Meslektaşlarımızın ve mesleğimizin sorunları, çok büyük bir onurla sürdürdüğümüz Avukatlık mesleğimizi icra etmemize engel olmayacaktır. Bizler dün olduğu gibi bugün de YARGI BAĞIMSIZLIĞINI, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ, İNSAN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ. AVUKATLIK MESLEĞİNİN İTİBARINI KİMSEYE TESLİM ETMEYECEĞİZ. AVUKATA YÖNELİK ŞİDDETİ NE OLURSA OLSUN DURDURACAĞIZ. MESLEKTAŞLARIMIZI EKONOMİK, SOSYAL VE PSİKOLOJİK ŞİDDET KARŞISINDA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ.

Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine ve temel niteliklerine bağlı Trabzon Barosu Avukatları ve Trabzon Barosu olarak mesleğimizden aldığımız güçle; HİÇBİR AVUKATI YALNIZ, HİÇBİR VATANDAŞI SAVUNMASIZ BIRAKMAYACAĞIZ; 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ’NÜ HEP BİRLİKTE KUTLAYACAĞIZ!

HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUZ.

 

         TRABZON BAROSU BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.