AÇIKLAMA
Tarih: 17.11.2011 | Okunma Sayısı: 2600

T.C.

TRABZON BAROSU BAŞKANLIĞINDAN 

AÇIKLAMA

   Son zamanlarda bazı yazılı ve görsel medyada belli konular üzerinde açıklama ve yorum yapmaya çalışan sözüm ona bazı kişilerin bilerek veya bilmeyerek  direk ve dolaylı olarak bağımsız savunmayı temsil eden avukatlık mesleğine saldırılarını üzülerek izlemekteyiz.

   Niteliği ve niceliği tartışılamayan ilimiz Trabzon’u kasaba, İlimizde ki avukatları anlamını bile bilmeden “… boşanma ve vurdu-kırdı kavgaları dışında davalara bakmamış insanlar…” olarak tanımlama cüretini ve cehaletini göstermeyi başarı sanan,  dünyanın kendi eksenleri etrafında döndüğünü zanneden, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunun farkında bile olmayanlara söylenecek bir söz yoktur.

   Avukat hak aramada kişinin yanında olan, en temel ve devredilmez hak olan bağımsız savunmayı temsil eden,  herkesin muhakkak zor gününde yardım almak için müracaat edebileceği tek kişidir.

   Avukat sorgulayan, oto kontrol  kurumunu işleten, haksızlığa karşı çıkan kişidir. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu tüm avukatları eşit kabul etmekte, akademik unvan dışında bir unvanın kullanılmasını da yasaklamaktadır.  Sistemimizde uzman avukat, İngilizce bilen avukat ayrımı ve kavramı da yoktur. Varsa kendini bu şekilde tanıtmaya çalışan sözüm ona meslek mensuplarının da bu kendine yakıştırdığı unvanları nereden aldıkları da  bilinememektedir.

   Ülkemiz genelindeki hukuki süreçler iyice irdelendiğinde hukukun ve adaletin bazılarının bilmeden kasaba dediği yerlerde çok daha iyi işlediğini göreceklerdir.

   Kaldı ki ilimizde görev yapan avukatların ne denli önemli konularda ve hak arama sürecinde etkin ve yetkin olduğu da ülkemiz genelinde tartışılamamaktadır.

   Kaldı ki kasaba dediği şehirde yaşamak zorunda olanların, kasabasında dahi tanınmak için kırk takla atmaya çalışan, ona buna saldırarak kendini gündem etmeye çalışanların eğitim ve birikim seviyesinin avukatlarımızın ilgi alanı dışında olduğu gerçeğini teyide gerek yoktur.

   Bu tür gündem olmaya çalışanlara tarihe damga vurmuş önemli kişi ve düşünürlerin;

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunu zannedenlerden, bilmediğini bilmeyenlerden uzak durulması gerektiği veciz sözlerini hatırlatır,

Herkesin bir gün muhakkak avukata  ihtiyacı olacağı gerçeğini yineler, 

Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunamayacağı öğüdünü tekrardan hatırlatırız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                                                                                             Avukat  Mehmet ŞENTÜRK

                                                                                                 Trabzon barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

18.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.