Baro Seçiminde Oy Kullanma Esasları
Tarih: 5.10.2024 | Okunma Sayısı: 567

BARO SEÇİMLERİNDE NASIL OY KULLANILIR?

Trabzon Barosu'nun 05-06 Ekim 2024 tarihinde yapılacak genel kurulunda;

• 1 Başkan,
      • 10 Asıl, 10 Yedek Yönetim Kurulu Üyesi,
      • 5 Asıl, 3 Yedek Disiplin Kurulu Üyesi,
      • 3 Asıl, 3 Yedek Denetleme Kurulu Üyesi ile
      • 3 Asıl, 3 Yedek TBB Delegesi seçilecektir.

• Baro Seçimlerinde Baro Başkanı ayrı, Baro Yönetim Kurulu ayrı seçilmektedir.
  • Seçimde kullanılacak zarfların mühürlü olması gerekir.
  • Oy pusulalarının mühürlü olması gerekmez.
  • Oy pusulası el ile yazılabileceği gibi adaylarca bastırılmış veya çoğaltılmış olabilir.
  • Başkan, kurul üyelikleri ve delege adaylarına bir sayfada (birleşik oy pusulası) yer verilebilir.
  • Basılı, çoğaltılmış oy pusulasındaki isimler çizilip yerine diğer adaylardan başka isimler yazılabilir. Örneğin, bir başkan adayının bastırmış olduğu oy pusulasında yer alan aday isimlerinin üzerini çizip yerine diğer aday/adayların bastırmış olduğu oy pusulasındaki isimlerden yazabilirsiniz.
  • Adayların bastırdığı oy pusulalarını kullanarak oy kullanabileceğiniz gibi oy pusulasını aşağıda geçersiz oylar bölümünde belirtilen kurallara uygun şekilde el ile ya da bilgisayarda kendiniz de yazabilirsiniz. Kendiniz oluşturacağınız oy pusulasına tüm adaylar arasından dilediğiniz isimleri yazabilirsiniz.

GEÇERSİZ SAYILAN OYLAR

• İçinden birden fazla oy pusulası çıkan zarflar/oylar geçersizdir.
  • Üye tam sayısının yarısından en az bir fazla isim yazılı olmayan oy pusulası geçersizdir.
  • Yönetim Kurulu Asıl Üye sayısı 10, Yedek Üye sayısı 10 kişi olup oy pusulasında en az 6 adet Asıl, 6 adet Yedek isim olmalıdır.
  • Denetleme Kurulu Asıl Üye sayısı 3, Yedek Üye sayısı 3 kişi olup oy pusulasında en az 3 adet Asıl, 3 adet Yedek isim olmalıdır.
  • Disiplin Kurulu Asıl Üye sayısı 5, Yedek Üye sayısı 3 kişi olup oy pusulasında en az 4 adet Asıl, 3 adet Yedek isim olmalıdır.
  • Seçilecek üye sayısından daha fazla ad yazılı bulunan oy pusulasında, sondan başlanarak fazla yazılan isimler hesaba katılmaz. Örneğin, Yönetim Kurulu Asıl Üye sayısı 10 kişi olup pusulaya 11 isim yazıldığında son isim dikkate alınmaz.
  • Birleşik oy pusulasında herhangi bir kurul üyeliğine eksik aday sayısı yazıldığında pusulanın sadece ilgili bölümü geçersiz sayılır.
  • Oy Pusulalarında "imza, sembol, işaret, çentik, renkli kalemle çizik" gibi unsurların yer alması oy pusulasını tümden geçersiz hale getirir.