Kadın Hakları Komisyonu Basın Açıklaması
Tarih: 4.10.2017 | Okunma Sayısı: 926

BASIN AÇIKLAMASI

Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının 6. maddesi meclis alt komisyonundan geçmiştir.

Bugüne kadar yapmış olduğumuz haklı itirazların dikkate alınmamış olması ve tasarının hızlıca meclisten geçirilmeye çalışılması kaygılarımızı arttırmıştır.

Yapılmak istenen bu değişiklikle Anayasamızın 174/4 maddesi ile koruma altına alınan inkılap kanunları içerisinde yer alan ‘evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı’ hükmünün ihlali ile laiklik ilkesinin dolaylı olarak çiğnenmesine yol açacaktır.

Yine bu değişiklik ile Anayasamızın eşitlik ilkesi ihlal edilecek; aynı toplumda birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan, farklı din ve etnik kökendeki insanlar arasında ayrıştırmaya neden olacaktır.

Evlenmenin müftüler huzurunda yapılması kadın ve çocukların hak ihlalleri ile karşı karşıya kalmasına ve hatta sahte nikah merasimleri ile çocuk gelinlerin ortaya çıkmasına; sağlık kuruluşları dışında meydana gelen doğumların sözlü beyanla bildirilmesi çocuk istismarının artmasına ve faillerin cezasız kalmasına neden olacaktır.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı ile yürürlüğe konulmaya çalışılan ‘müftülere nikah kıyma yetkisi’ Türk Medeni Kanunun ruhuna, Anayasal ve Türk toplumunun bu zamana kadar ayakta kalmasını sağlayan laik düzene aykırıdır.

Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak tüm kadınları kazandığımız hakları korumaya ve bu hakları elimizden almaya çalışan düzen ile mücadele etmeye, meclisteki tüm vekillerimizi tasarıya ret oyu vermeye davet ediyoruz.

Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.10.2024
AV. HAKAN ORHAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.